English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVO
NAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo

dr. Katalin Munda Hirnök

Naziv: znanstvena svetnica
E-pošta: katalin.hirnok@inv.si
Telefon: 01 200 18 82

Rojena 23. 10. 1959 v Monoštru (Szentgotthárd). Po končanem osnovnem šolanju v domačem kraju v Sakalovcih (Szakonyfalu) in v Monoštru je obiskovala monoštrsko gimnazijo. Na Filozofski fakulteti UL je 1984 diplomirala iz etnologije in slovenskega knjižnega jezika s književnostjo, 1989 magistrirala iz etnologije, 1997 pa doktorirala s tezo »Vloga in pomen ljudske kulture in načina življenja pri opredeljevanju in ohranjanju narodne identitete porabskih Slovencev«. Od 1984 do 1986 kustodinja v Muzeju Avgusta Pavla (Pável Ágoston Múzeum) in referentka v Kulturnem domu (Művelődési Ház) v Monoštru.
Od 1989 do 1991 ravnateljica Muzeja Avgusta Pavla v Monoštru. Od 1991 zaposlena na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani, od 2004 kot višja znanstvena sodelavka. 
Dejavna je v Slovenskem etnološkem društvu, kjer od 2003 vodi delovno skupino za Slovence zunaj meja R Slovenije. Avtorica številnih gesel o porabskih Slovencih v Enciklopediji Slovenije, v Slovenskem etnološkem leksikonu, v Velikem slovenskem biografskem leksikonu »Osebnosti«.

 

 

 Področja raziskovalnega interesa

Slovenci na Madžarskem – v Porabju in zunaj območja avtohtone poselitve (pravni položaj, notranje migracije, novejša zgodovina, biografije), kulturna dediščina Slovencev v sosednjih državah, vloga kulture in medijev v medetničnih odnosih v obmejnih regijah.


 

NOVICE

27-8-2020
V četrtek, dne 27. 8. 2020 ob 18. uri bo v prostorih Pomurskega muzeja v Murski Soboti otvoritev razstave za naslovom »Hlev je bil pod Nemci, hiša pod Madžari«, ki je nastala v okviru projekta Okupacijske meje. Uvodni nagovor bo imel vodja raziskovalnega projekta, dr. Božo Repe, razstavo pa bosta predstavila avtorja, dr. Darja Kerec in dr. Attila Kovács.

Več

10-7-2020
Vabljeni na predstavitev z naslovom Raziskovanje slovenstva na Hrvaškem, ki bo potekala v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja, v sredo, 15. julija 2020 ob 11. uri. Predstavili bomo raziskovanje slovenstva na Hrvaškem, ki ga izvaja Inštitut. Posebej bo izpostavljeno delovanje Inštitutske enote Reka, ki je bila ustanovljena leta 2017 in je trenutno edina znanstveno-raziskovalna institucija, kjer se kontinuirano raziskuje slovensko na Hrvaškem. Delo bo predstavila dr. Barbara Riman, vodja INV enote Reka.

Več

3-7-2020
Vabljeni na predstavitev čezmejnega projekta z naslovom Mirovna regija Alpe-Jadran: vključujoč odprti javni dialog o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti v Sloveniji in Avstriji ter med državama. Projekt bodo predstavili prof. dr. Mitja Žagar, dr. Marjan Sturm, Janez Stergar, dr. Boris Jesih in dr. Danijel Grafenauer. Predstavitev bo potekala v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja, v sredo, 8. julija 2020 ob 11. uri. Prosimo, da udeležbo na dogodku potrdite do torka, 7. julija 2020 na elektronski naslov nada.vilhar@guest.arnes.si Zaradi ukrepov ob epidemiji Covid-19 je število obiskovalcev omejeno Prenos bo potekal tudi v živo (streaming) na spletni strani https://vzivo.sta.si/ Kasneje pa si ga bo mogoče ogledati tudi na spletni strani INV

Več

2-7-2020
Izšla je 84. številka revije Treatises and Documents / Razprave in gradivo.

Več