English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA


Obnova hiše
INV je končana.


RAZPRAVE IN GRADIVO NAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
 

Film o razvoju Inštituta za narodnostna vprašanja


Vabilo na znanstveno mednarodno srečanje ob 70. obletnici Slovenskega doma Kulturno prosvetnega društva „Bazovica“ na Reki

Raziskovanje slovenstva na Hrvaškem: včeraj, danes, jutri

Problematika slovenstva, Slovencev in njihovih potomcev na Hrvaškem doslej še ni bila deležna potrebne širše družbene pozornosti ne v Sloveniji, ne na Hrvaškem, kjer so sicer že četrt stoletja narodna manjšina. Pogosto se nanje kar pozablja tudi v Sloveniji. Raziskovalci želimo prispevati k spremembi tega odnosa do Slovencev na Hrvaškem z novimi in ustreznimi raziskavami. Zato je potrebno v to tematiko vlagati tudi več raziskovalnih naporov.

Prvi, ki so pokazali interes za problematiko zgodovine in sodobnosti Slovencev na Hrvaškem, so bili raziskovalci na Inštitutu za narodnostna vprašanja, kjer se ta tematika kontinuirano raziskuje že od leta 1991.

Na znanstvenem srečanju želimo spregovoriti o:

  • teoretskih pristopih raziskovanja slovenstva v preteklosti, sedanjosti ter viziji raziskovanja omenjene tematike v prihodnosti;
  • različnih aspektih življenja Slovencev na Hrvaškem in njihovih potomcev v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti;
  • težavah s katerimi se danes soočajo Slovenci na Hrvaškem;
  • primerih dobrih praks raziskovalcev iz Avstrije, Italije in Madžarske, ki bi se lahko uporabili tudi na območju Hrvaške.

Znanstveno srečanje bo potekalo 15. in 16. marca 2017 v prostorih Slovenskega doma KPD „Bazovica“ na Reki – Hrvaška.

Uradni jeziki znanstvenega srečanja so slovenščina, hrvaščina in angleščina.

Stroški prihoda in bivanja na znanstvenem srečanju niso kriti.

Prosimo, da svojo udeležbo sporočite do 1. februarja 2017.
 

PRIJAVNI OBRAZEC


Prijavni obrazec lahko pošljete na:
barbara.riman@guest.arnes.si ali inv@inv.si.
 80 let prof. dr. Ernesta Petriča


Ob 80-letnici prof. dr. Ernesta Petriča, ki je svojo znanstveno-raziskovalno pot
začel na Inštitutu za narodnostna vprašanja, je 15. decembra 2016 v Narodni galeriji potekalo srečanje, na katerem so spregovorili
prof. dr. Lucius Caflisch, prof. dr. Dušan Nećak, prof. dr. Peter Jambrek, prof. dr. Boštjan M. Zupančič in prof. dr. Miran Komac. 

 
   
   
   
   
   
     
 

 

Predstavitev INV
Ustanoviteljica Inštituta za narodnostna vprašanja je Republika Slovenija (v njenem imenu Vlada RS), soustanoviteljici pa Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Filozofska fakulteta v Ljubljani.

Inštitut za narodnostna vprašanja je javna raziskovalna organizacija na področju etničnih študij, ki interdisciplinarno proučuje naslednje tematike: slovensko narodno vprašanje, položaj slovenskih narodnih skupnosti v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, položaj Slovencev v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije, položaj slovenskih izseljencev, položaj narodnih skupnosti (narodnih manjšin in drugih etničnih skupnosti) v Sloveniji, položaj migrantov v Sloveniji in pojavne oblike etničnega vprašanja (etničnosti, nacionalizma) v Evropi ter v svetu.Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki je bila sklenjena leta 1998, je v letu 2005 INV okvirne pogodbe o sodelovanju sklenil še z Univerzo na Primorskem in raziskovalnimi institucijami v zamejstvu, Slovenski znanstveni inštitut (SZI) in SIN »Urban Jarnik« v Avstriji ter Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) in Slovenska narodna in študijska knjižnica v Italiji.

Leta 1995 je inštitut prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za dolgoletno sistematično in uspešno preučevanje manjšinske problematike v Sloveniji ter problematike slovenske narodne skupnosti zunaj meja Republike Slovenije«
 


 
V medijih:
Radio Slovenija, Studio ob 17., ponedeljek, 5. december 2016. Avstrija. Po volitvah v Avstriji. Oddajo vodila Špela Novak. Gosti: Karli Hren, direktor Mohorjeve družbe v Celovcu, Bojan Grobovšek, nekdanji dopisnik RTV Slovenija in Dela, kasneje diplomat na Dunaju in Danijel Grafenauer, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja.

Okruženje 5: Bijela kuga
, 2. november 2016; gost v oddaji dr. Damir Josipovič.

Radio Slovenija,
Studio ob 17., torek, 4. oktober 2016. Bosna in Hercegovina.
Oddajo vodil Marjan Vešligaj. Gosti: Alenka Košir , ki se na Ministrstvu za zunanje zadeve ukvarja z odnosi v jugovzhodni Evropi, Ziad Bečirević z Inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije in Damir Josipovič z Inštituta za narodnostna vprašanja.

Radio Slovenija,
Studio ob 17., torek, 3. oktober 2016. Po referendumu na Madžarskem. V oddaji so razpravljali Mojca Pajnik, Goran Lukić, Boštjan Udovič in Mitja Žagar.

Radio Slovenija, Prvi program, oddaja Sotočja, 16. maj 2016: MUNDA HIRNÖK, Katalin. Pogovor o prispevkih porabskih Slovencev k osamosvajanju Slovenije, 
http://4d.rtvslo.si/arhiv/sotocja/174405967

RTV SLO,
Studio city, 29. februar 2016, o proti-begunskih shodih je spregovoril tudi dr. Mitja Žagar

RTV SLO,
Studio city, 22. februar 2016, o begunski krizi je spregovoril tudi dr. Damir Josipovič

RTV SLO, Studio ob 17,
Nestrpnost do beguncev, 23. Februar 2016, v oddaji je sodeloval tudi dr. Mitja Žagar

HRT,
Manjinski mozaik, V oddaji je predstavljena dr. Barbara Riman.
O knjigi Obmejna stikanja je spregovoril zgodovinar in vodja lendavske izpostave Inštituta za narodnostna vprašanja Attila Kovács.
NOVICE

29-12-2016
Izšla je 77. številka revije Treatises and Documents / Razprave in gradivo.

Več

14-12-2016
V četrtek, 15. decembra 2016, bo ob 18. uri v Koroški osrednji knjižnici na Ravnah otvoritev domoznanske razstave »Draga Julči«, na kateri bo predstavljena zapuščina dr. Julija Felaherja (1895–1969), sodnika, pravnika in neutrudljivega borca za pravice koroških Slovencev v Avstriji, ki jo hranimo v zbirkah Koroške osrednje knjižnice. S strokovnim prispevkom bo na otvoritvi sodeloval zgodovinar dr. Danijel Grafenauer, avtor disertacije Življenje in delo Julija Felaherja in koroški Slovenci.

Več

8-12-2016
Ob 80-letnici prof. dr. Ernesta Petriča, ki je svojo znanstveno-raziskovalno pot začel na Inštitutu za narodnostna vprašanja, Vas vljudno vabimo na srečanje, ki bo v četrtek, 15. decembra 2016, ob 17. uri v Narodni galeriji.

Več

26-11-2016
Januarja 2017 bodo na osnovni šoli Kozala na Reki začeli s poučevanjem slovenskega jezika. Pouka slovenskega jezika se bo udeležilo 14 učencev. Pobudnik organizacije učenja slovenskega jezika je bil Inštitut za narodnostna vprašanja v Ljubljani (dr. Barbara Riman) ob podpori Sveta slovenske manjšine mesta Reke. Ravno tako bodo januarja 2017 začeli z učenjem slovenščine (dve uri na teden) v Dječjem vrtiću Rijeka. Septembra 2017 pa bo z delovanjem začel slovenski vrtec, v katerem bo pouk slovenščine potekal cel dan. Trenutno je za obiskovaje tega vrtca zainteresiranih 23 otrok. Pobudnika za organizacijo slovenskega vrtca sta bila Inštitut za narodnostna vprašanja (dr. Barbara Riman) in novinarka Marjana Mirković (Reka). Pobudo sta podprla Svet slovenske manjšine mesta Reka in Slovenski dom KPD "Bazovica".

Več