English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE


KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
 Film o razvoju Inštituta za narodnostna vprašanja


***

Izzivi integracije priseljencev in razvoj integracijske politike v Sloveniji 


Na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani izvajamo projekt
Izzivi integracije priseljencev in razvoj integracijske politike v Sloveniji, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Osnovni namen projekta je z različnimi pristopi in z različnih vidikov proučiti proces integracije priseljencev in potomcev priseljencev ter analizirati obstoječo integracijsko politiko v Sloveniji.

Eden od pomembnih vidikov integracijske politike je sistematično spremljanje življenjskih pogojev ter potreb priseljencev in potomcev priseljencev oziroma njihovih percepcij o priložnostih in ovirah, s katerimi se srečujejo v procesu vključevanja v slovensko družbo.

S pomočjo ankete želimo zbrati relevantne in aktualne podatke o tem, kako poteka integracija in predvsem s kakšnimi izzivi se soočajo priseljenci in potomci priseljencev na različnih družbenih področjih, kot so na primer: šolstvo, trg dela, zdravstvo, stanovanjsko vprašanje, družbena in politična participacija.

V ta namen smo pripravili dve različni anketi:
 
1. anketa v slovenskem jeziku, ki je namenjena PRISELJENCEM (https://www.1ka.si/a/218415) je prevedena še v:
- angleški jezik (
https://www.1ka.si/a/218415?language=2),
- bosanski jezik (
https://www.1ka.si/a/218415?language=41),
- srbski jezik (
https://www.1ka.si/a/218415?language=13),
- hrvaški jezik (
https://www.1ka.si/a/218415?language=4) in
- albanski jezik (
https://www.1ka.si/a/218415?language=23);

2. anketa v slovenskem jeziku, ki je namenjena POTOMCEM PRISELJENCEM, ki so se v Sloveniji rodili ali so se v Slovenijo priselili do svojega 6. leta starosti (
https://www.1ka.si/a/218638).

K sodelovanju v raziskavi ste vabljeni vsi polnoletni posamezniki, ki ste se v Slovenijo priselili ali ste potomci priseljencev (eden ali oba starša sta se priselila v Slovenijo) ter načrtujete dolgotrajnejše bivanje v Sloveniji oziroma že več let živite v Sloveniji.

Izpolnjevanje ankete vam bo vzelo približno 20 minut časa.

Ker je anketa namenjena tako novim priseljencem kot tistim, ki že več desetletij živijo v Sloveniji (in njihovim potomcem), so nekatera vprašanja bolj relevantna za eno, druga pa za drugo skupino. Kljub temu vas prosimo, da poskusite odgovoriti na vsa vprašanja.

V raziskavi želimo zajeti čim večje število prebivalcev, ki so se v Slovenijo priselili, in njihovih potomcev, zato vas prosimo, da povezavo na anketo posredujete vsem vašim prijateljem in znancem, za katere menite, da bi bili ustrezni respondenti.

Anketa je anonimna in pridobljeni podatki se bodo uporabili izključno v raziskovalne namene!

Vljudno vabljeni k sodelovanju v raziskavi, vsaka izpolnjena anketa je za nas dragocena!


***


Predstavitev muzejskih publikacij Prišo je glás
 
Inštitut za narodnostna vprašanja in Pomurski muzej iz Murske Sobote sta 11. 11. 2019 pripravila predstavitev muzejskih publikacij Prišo je glás.
 
Publikacije so predstavili direktorica Pomurskega muzeja iz Murske Sobote in urednica publikacij Prišo je glás, Metka Fujs, sodelavka Pokrajinskega arhiva Maribor Gordana Šövegeš Lipovšek, avtorica publikacije Padli in pogrešani ter sodelavec Inštituta za narodnostna vprašanja, avtor publikacije o odlikovanih prekmurskih vojakih, dr. Attila Kovács.


 
   

Predstavitev INV
 

 
Ustanoviteljica Inštituta za narodnostna vprašanja je Republika Slovenija (v njenem imenu Vlada RS), soustanoviteljici pa Slovenska akademija znanosti in umetnosti in Univerza v Ljubljani.

Inštitut za narodnostna vprašanja je javna raziskovalna organizacija na področju etničnih študij, ki interdisciplinarno proučuje naslednje tematike: slovensko narodno vprašanje, položaj slovenskih narodnih skupnosti v Italiji, Avstriji in na Madžarskem, položaj Slovencev v državah naslednicah nekdanje Jugoslavije, položaj slovenskih izseljencev, položaj narodnih skupnosti (narodnih manjšin in drugih etničnih skupnosti) v Sloveniji, položaj migrantov v Sloveniji in pojavne oblike etničnega vprašanja (etničnosti, nacionalizma) v Evropi ter v svetu.Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, ki je bila sklenjena leta 1998, je v letu 2005 INV okvirne pogodbe o sodelovanju sklenil še z Univerzo na Primorskem in raziskovalnimi institucijami v zamejstvu, Slovenski znanstveni inštitut (SZI) in SIN »Urban Jarnik« v Avstriji ter Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) in Slovenska narodna in študijska knjižnica v Italiji.

Leta 1995 je inštitut prejel srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »za dolgoletno sistematično in uspešno preučevanje manjšinske problematike v Sloveniji ter problematike slovenske narodne skupnosti zunaj meja Republike Slovenije«
 


 

V medijih:


RAI Furlanija Julijska krajina – radijska oddaja »Kulturni dogodki«, 5. julij 2019. Lev Detela: Recenzija knjige Janeza Pirca: Nad ledenikom in velemestnim šikom: biciklista med Alpami in Donavo med svetovnima vojnama.

RAI Furlanija Julijska krajina – radijska oddaja »Kulturni dogodki«, 5. julij 2019. Iztok Ilich: Recenzija knjige Marije Jurić Pahor: Memorija vojne: soška fronta v spominski literaturi vojakov in civilistov.


MMC RTV SLO, Dnevnik, 4. julij 2019, RAZSTAVA SOSEDJE SLOVENCI - SLOVENCI NA HRVAŠKEM.

STA, 4. julij 2019, V NUK odprli razstavo o Slovencih na Hrvaškem.


The World News, MMC, 4. julij 2019, Več stoletij slovenskega življa na Hrvaškem, Razstava Sosedje Slovenci – Slovenci na Hrvaškem v NUK-u.


Reporter,  1. julij 2019, Aleš Žužek: Škandalozno je, da imamo v Evropi še vedno politične zapornike, intervju z dr. Mitjo Žagarjem, Ljubljana, letnik 12, št. 26, str. 28 – 33.

Val 202, 25. junij 2019,
Tatjana Pirc: Če ne jaz, kdo? V oddaji sodeluje dr. Mitja Žagar.

TV dnevnik slovenske redakcije deželnega sedeža RAI (TDD), 21. junij 2019,  
Marko Tavčar, Reportaža o predstavitvi knjige Med memorijo in travmo: soška fronta v spominski literaturi vojakov in civilistov v Tržaškem knjižnem središču (vključuje intervju z dr. Marijo Jurić Pahor)


Novice - slovenski tednik na Koroškem, 21. junij 2019, Bojan Wakounig: Iluzija je bila vojakom odvzeta in to so znali prepričljivo tematizirati, intervju z dr. Marijo Jurić Pahor. št. 24, str. 6-7.

Volksgruppen.ORF.at Slovenci, 14. junij 2019, Znanost: Soška fronta v spominski literaturi (prispevek vključuje intervju z dr. Marijo Jurić Pahor) 

Primorske novice, Koper, priloga,  14. junij 2019. Če nas kdo vpraša, kdo smo Slovenci v Italiji, je ta knjiga odgovor«. Jana Krebelj. 7. Val, letnik 73, št. 135, stran 17.

Primorski dnevnik, 31. maj 2019,
Med etnosom, filmom in sociologijo: Ljubljana – zadnji seminar v okviru projekta Zaupati čez mejo. št. 128, str. 18


Primorski dnevnik, 23. mar. 2019, Slovenci na Hrvaškem v očeh Barbare Riman: Trst – srečanje v Tržaškem knjižnem središču. št. 70, str. 7.


RTV Slovenija, Radio Prvi, 1. marec 2019, Studio ob 17:00, Marjan Vešligaj: Protesti na Balkanu. Gosti: prof. dr. Ernest Petrič, diplomat, pravnik, Vladimir Gašparič, nekdanji veleposlanik v Črni Gori in Srbiji in  dr. Damir Josipovič, raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja

RTV Slovenija, MMR, Studio madžarskih programov, Terepjáró, 2019.02.15, Botka Ágnes

RTV Slovenija, 10. februar 2019, Intervju - TV, dr. Barbara Riman.

Gorenjski Glas, 9. februar 2019, Jože Košnjek: Matica praznovala z zamejci

Novice, spletni portal slovenskega tednika na Koroškem, 7. februar 2019, Mirovna regija Alpe-Jadran: Delo na projektu se nadaljuje

RTV Slovenija, Prvi program Slovenija, 28. januar 2019, Sotočje, dr. Sara Brezigar o novih učnih metodah

Radio Ognjišče, 27. januar 2019, Moja zgodba: Romi med in po drugi svetovni vojni, gost oddaje dr. Miran Komac

Svet Slovenskih Organizacij, 24. januar 2019, Kam in ako naprej? Posvet z dr. Saro Brezigar o stanju naše narodne skupnosti v ItalijiArhiv:

Leto 2011, leto 2012, leto 2013,  leto 2014, leto 2015, leto 2016leto 2017, leto 2018

 
NOVICE

6-12-2019
Izšla je 236. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 8. novembra 2019 do 14. novembra 2019.

Več

2-12-2019
Na mednarodnem znanstvenem simpoziju Prelomni dogodki leta 1919, ki bo potekal med 3. in 6. decembrom 2019, na Filozofski fakulteti Univerze Maribor, bo sodeloval tudi dr. László Göncz z referatom Politične spremembe na Madžarskem v prvi polovici leta 1919 v luči odločitve o državni pripadnosti Prekmurja in položaj tamkajšnjih Madžarov po zasedbi pokrajine s strani Kraljevine SHS.

Več

2-12-2019
Izšla je 235. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 1. novembra 2019 do 7. novembra 2019.

Več

2-12-2019
29. in 30. november 2019 je v Murski Soboti potekala 17. konferenca z naslovom Delovna in socialna razmerja – danes in jutri, ki jo organizira Pomurska akademsko znanstvena unija. Na konferenci sta s prispevkom sodelovala Attila Kovács in Damir Josipovič.

Več