English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJEKNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV


 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjig o zgodovini koroški Slovencev(2011-10-20)

Slovenska matica, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja vabijo na predstavitev dveh novih knjig o zgodovini koroški Slovencev, v četrtek, 20. oktobra 2011 ob 11. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8 / I) v Ljubljani.
Dv. svet. dr. Reginald Vospernik bo predstavil pri celovški založbi KITAB (dr. WilhelmBaum)pravkar izdano v nemščini napisano knjigo Zweimal aus der Heimat vertrieben-Die Kärntner Slowenen zwischen 1919 und 1945 - EineFamilien saga.

V usodah Janeza Vospernika, avtorjevega starega očeta in dolgoletnega ustanovnega predsednika Zveze slovenskih zadrug, Matije Vospernika, Janezovega brata in dolgoletnega župana domače občine Vernberk pri Beljaku, ki ga je leta 1919 koroška deželna  vlada oz. podraveljska žandarmerija za več mesecev deportirala na zgornjo Koroško, ter avtorjeve mame Barbare Vospernik, leta 1942 s sinom pregnane v Nemčijo, se zrcali bridka usoda koroških Slovencev v prvi polovici 20. stoletja. Knjiga je nastala na osnovi obilnega ohranjenega gradiva v družinskem arhivu.
 
Založnik, zgodovinar dr. Wilhelm Baum pa bo predstavil svojo knjigo
Die Freisler-ProzesseinKärnten.
V njej prikazuje na osnovi obširnih in dotlej neznanih virov iz nekdanjega arhiva t.i. ljudskega sodišča nacistično preganjanje koroških Slovencev in nekaterih drugih protinacističnih odpornikov. Roland Freisler je na Koroškem na smrt obsodil 31 oseb; večino so krvniki obglavili. Varhivu sodišča je dr. Baum odkril tudi dnevnik na smrt obsojenegaTomaža Olipa iz Sel ter ga izdal v knjigi DasTagebuchdesThomas Olip.
 
Obe knjigi bosta predstavljeni v slovenskem jeziku. Vljudno vabljeni!
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

14-2-2018
V sredo, 14. februarja 2018, ob 9.30, je Državni svet Republike Slovenije organiziral posvet o predlogu novega zakona o razvojno-raziskovalni dejavnosti. Posveta se je s strokovnim nagovorom udeležila tudi direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, dr. Sonja Novak Lukanović, v vlogi predsednice KOsRIS.-a

Več

12-2-2018
Izšla je 144. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 2. februarja do 8. februarja 2018.

Več

6-2-2018
Izšla je 143. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 26. januarja do 2. februarja 2018.

Več

31-1-2018
Izšla je 142. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 19. januarja do 25. januarja 2018.

Več