English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJEKNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV


 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjig o zgodovini koroški Slovencev(2011-10-20)

Slovenska matica, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja vabijo na predstavitev dveh novih knjig o zgodovini koroški Slovencev, v četrtek, 20. oktobra 2011 ob 11. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8 / I) v Ljubljani.
Dv. svet. dr. Reginald Vospernik bo predstavil pri celovški založbi KITAB (dr. WilhelmBaum)pravkar izdano v nemščini napisano knjigo Zweimal aus der Heimat vertrieben-Die Kärntner Slowenen zwischen 1919 und 1945 - EineFamilien saga.

V usodah Janeza Vospernika, avtorjevega starega očeta in dolgoletnega ustanovnega predsednika Zveze slovenskih zadrug, Matije Vospernika, Janezovega brata in dolgoletnega župana domače občine Vernberk pri Beljaku, ki ga je leta 1919 koroška deželna  vlada oz. podraveljska žandarmerija za več mesecev deportirala na zgornjo Koroško, ter avtorjeve mame Barbare Vospernik, leta 1942 s sinom pregnane v Nemčijo, se zrcali bridka usoda koroških Slovencev v prvi polovici 20. stoletja. Knjiga je nastala na osnovi obilnega ohranjenega gradiva v družinskem arhivu.
 
Založnik, zgodovinar dr. Wilhelm Baum pa bo predstavil svojo knjigo
Die Freisler-ProzesseinKärnten.
V njej prikazuje na osnovi obširnih in dotlej neznanih virov iz nekdanjega arhiva t.i. ljudskega sodišča nacistično preganjanje koroških Slovencev in nekaterih drugih protinacističnih odpornikov. Roland Freisler je na Koroškem na smrt obsodil 31 oseb; večino so krvniki obglavili. Varhivu sodišča je dr. Baum odkril tudi dnevnik na smrt obsojenegaTomaža Olipa iz Sel ter ga izdal v knjigi DasTagebuchdesThomas Olip.
 
Obe knjigi bosta predstavljeni v slovenskem jeziku. Vljudno vabljeni!
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

25-5-2018
Vabljeni na okroglo mizo Predstavitev rezultatov deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem 2018 ter njihov pomen za koroške Slovence, ki bo v petek, 1. junija 2018, ob 11. uri na Inštitutu za narodnostna vprašanja (sejna soba, 2. nadstropje). Na okrogli mizi bosta spregovorila dr. Karel Hren in dr. Danijel Grafenauer.

Več

24-5-2018
Slovenska kulturno-gospodarska zveza je v sredo, 23. maja 2018, ob 10.30 (Tržaško knjižno središče TS 360 v Trstu, Oberdanov trg 7) organizirala predstavitev zaključkov delovne skupine in razprave o bodočih pobudah, začenši s pripravo manifestacije na tromeji z naslovom Alpe-Jadran: regija miru. Srečanja sta se udeležila tudi Danijel Grafenauer in Mitja Žagar.

Več

24-5-2018
Inštitut za narodnostna vprašanja vas vabi na predstavitev knjige prof. dr. Milana Bufona MEJE IN OBMEJNE SKUPNOSTI NA SLOVENSKEM (Založba: Annales, Koper). Ob predstavitvi knjige bosta poleg avtorja prof. dr. Milana Bufona spregovorila tudi prof. dr. Sonja Novak Lukanović in prof. dr. Jernej Zupančič. Predstavitev bo potekala. na Inštitutu za narodnostna vprašanja (Erjavčeva 26, Ljubljana, sejna soba, II. nadstropje) v torek, 29. maja 2018 ob 11.00 uri.

Več

23-5-2018
V okviru 9. sejma akademske knjige Liber.ac, ki poteka v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto je bilo mogoče v sredo 23. maja 2018, ob 12. uri prisluhniti pogovoru s predstavniki najbolj večjezične in večkulturne šole v Sloveniji – Osnovne šola Livada v Ljubljani. Pogovarjala sta se direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, dr. Sonja Novak Lukanović in ravnatelj Osnovne šole Livada, Goran Popovič, glavne zvezde pa so bili seveda – otroci!

Več