English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjig o zgodovini koroški Slovencev(2011-10-20)

Slovenska matica, Klub koroških Slovencev v Ljubljani in Inštitut za narodnostna vprašanja vabijo na predstavitev dveh novih knjig o zgodovini koroški Slovencev, v četrtek, 20. oktobra 2011 ob 11. uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8 / I) v Ljubljani.
Dv. svet. dr. Reginald Vospernik bo predstavil pri celovški založbi KITAB (dr. WilhelmBaum)pravkar izdano v nemščini napisano knjigo Zweimal aus der Heimat vertrieben-Die Kärntner Slowenen zwischen 1919 und 1945 - EineFamilien saga.

V usodah Janeza Vospernika, avtorjevega starega očeta in dolgoletnega ustanovnega predsednika Zveze slovenskih zadrug, Matije Vospernika, Janezovega brata in dolgoletnega župana domače občine Vernberk pri Beljaku, ki ga je leta 1919 koroška deželna  vlada oz. podraveljska žandarmerija za več mesecev deportirala na zgornjo Koroško, ter avtorjeve mame Barbare Vospernik, leta 1942 s sinom pregnane v Nemčijo, se zrcali bridka usoda koroških Slovencev v prvi polovici 20. stoletja. Knjiga je nastala na osnovi obilnega ohranjenega gradiva v družinskem arhivu.
 
Založnik, zgodovinar dr. Wilhelm Baum pa bo predstavil svojo knjigo
Die Freisler-ProzesseinKärnten.
V njej prikazuje na osnovi obširnih in dotlej neznanih virov iz nekdanjega arhiva t.i. ljudskega sodišča nacistično preganjanje koroških Slovencev in nekaterih drugih protinacističnih odpornikov. Roland Freisler je na Koroškem na smrt obsodil 31 oseb; večino so krvniki obglavili. Varhivu sodišča je dr. Baum odkril tudi dnevnik na smrt obsojenegaTomaža Olipa iz Sel ter ga izdal v knjigi DasTagebuchdesThomas Olip.
 
Obe knjigi bosta predstavljeni v slovenskem jeziku. Vljudno vabljeni!
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

31-7-2018
Izšla je 164. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 22. junija do 28. junija 2018.

Več

18-7-2018
Izšla je 163. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 15. junija do 21. junija 2018.

Več

12-7-2018
V ponedeljek, 2. 7. 2018 je bilo v Murski Soboti ustanovljeno Mednarodno izobraževalno središče Politicus. Politicus so ustanovili Zveza za razvoj romske manjšine Preporod, Univerza v Liverpoolu, Univerza v Manchestru, Inštitut za narodnostna vprašanja ter Romski akademski klub.

Več

5-7-2018
Vljudno vabljeni na predstavitev knjige NAD LEDENIKOM IN VELEMESTNIM ŠIKOM Biciklista med Alpami med Donavo med svetovnima vojnama avtorja dr. Janeza Pirca, ki bo v sredo, 11. julija 2018 ob 11. uri v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja.

Več