English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE


KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Zakaj Majda nima groba?(2012-4-7)

V torek, 10. aprila 2012 ob 19.00 bo v Ljudskem domu – IKUC v Celovcu pod naslovom "Zakaj Majda nima groba?" o narodni junakinji Majdi Vrhovnik - Lojzki, ki je od oktobra 1944 delovala kot organizatorka antifašističnega odpora na Koroškem, predaval doc. dr. Boris Jesih (INV).


Majda Vrhovnik-Lojzka, rojena 1922 v Ljubljani, študentka medicine, je bila proti koncu druge svetovne vojne vodeča članica Zveze komunistične mla...dine Jugoslavije (SKOJ) v Mežici na Koroškem. Od oktobra 1944 naprej je delovala kot organizatorka antifašističnega odpora mladine severno od Drave, na Gurah in v Celovcu. 28. februarja 1945 so jo zajeli celovški
gestapovci, jo po zverinskem mučenju ubili in zagrebli baje nekje na Križni gori. Njen oče je vse do svoje smrti leta 1970 iskal njen grob – vendar zaman, čeprav se je dokopal celo do imen storilcev. Ena izmed prič mu je dejala, da groba svoje hčerke ne bo našel, "ker so gestapovci
v podobnih primerih spravili trupla v taka skrivališča, da jih ni mogoče odkriti."

Leta 1951 so v Sloveniji proglasili Majdo za narodno herojinjo. Medtem ko njeno ime v slovenski javnosti ni prezentno – med drugim sta na primer v Ljubljani poimenovani po njej cesta in šola -, je v Celovcu tako neznano kot njen grob. Čas je, da se to spremeni.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

20-11-2018
Izšla je 178. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 28. septembra do 4. oktobra 2018.

Več

12-11-2018
V sredo, 7. novembra 2018 je bil sodelavec INV dr. Attila Kovács na sedežu Regionalnega oddelka Madžarske akademije znanosti v Pécsu (Magyar Tudományos Akadémia, Pécsi Akadémiai Bizottság) odlikovan z nagrado za znanstveno delo v zamejstvu (PAB Határon Túli Tudományért Díj). Znanstvena nagrada je bila sodelavcu INV izročena na svečanosti ob dnevu madžarske znanosti, predal pa jo je predsednik Regionalnega oddelka Madžarske akademije znanosti v Pécsu, akademik dr. László Lénárd.

Več

9-11-2018
Izšla je 177. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 21. septembra do 27. septembra 2018.

Več

5-11-2018
V nedeljo, 11. novembra 2018, bo od 14. do 18. ure v Koroškem deželnem arhivu (Celovec/Klagenfurt, St. Ruprechter) Trodeželno zborovanje ob 100-letnici konca prve svetovne vojne, katerega častni pokrovitelji so avstrijski zvezni predsednik dr. Alexander Van der Bellen, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Piero Mauro Zanin, predsednik deželnega parlamenta Furlanije-Julijske-Krajine.

Več