English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJEKNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV


 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Zakaj Majda nima groba?(2012-4-7)

V torek, 10. aprila 2012 ob 19.00 bo v Ljudskem domu – IKUC v Celovcu pod naslovom "Zakaj Majda nima groba?" o narodni junakinji Majdi Vrhovnik - Lojzki, ki je od oktobra 1944 delovala kot organizatorka antifašističnega odpora na Koroškem, predaval doc. dr. Boris Jesih (INV).


Majda Vrhovnik-Lojzka, rojena 1922 v Ljubljani, študentka medicine, je bila proti koncu druge svetovne vojne vodeča članica Zveze komunistične mla...dine Jugoslavije (SKOJ) v Mežici na Koroškem. Od oktobra 1944 naprej je delovala kot organizatorka antifašističnega odpora mladine severno od Drave, na Gurah in v Celovcu. 28. februarja 1945 so jo zajeli celovški
gestapovci, jo po zverinskem mučenju ubili in zagrebli baje nekje na Križni gori. Njen oče je vse do svoje smrti leta 1970 iskal njen grob – vendar zaman, čeprav se je dokopal celo do imen storilcev. Ena izmed prič mu je dejala, da groba svoje hčerke ne bo našel, "ker so gestapovci
v podobnih primerih spravili trupla v taka skrivališča, da jih ni mogoče odkriti."

Leta 1951 so v Sloveniji proglasili Majdo za narodno herojinjo. Medtem ko njeno ime v slovenski javnosti ni prezentno – med drugim sta na primer v Ljubljani poimenovani po njej cesta in šola -, je v Celovcu tako neznano kot njen grob. Čas je, da se to spremeni.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

25-5-2018
Vabljeni na okroglo mizo Predstavitev rezultatov deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem 2018 ter njihov pomen za koroške Slovence, ki bo v petek, 1. junija 2018, ob 11. uri na Inštitutu za narodnostna vprašanja (sejna soba, 2. nadstropje). Na okrogli mizi bosta spregovorila dr. Karel Hren in dr. Danijel Grafenauer.

Več

24-5-2018
Slovenska kulturno-gospodarska zveza je v sredo, 23. maja 2018, ob 10.30 (Tržaško knjižno središče TS 360 v Trstu, Oberdanov trg 7) organizirala predstavitev zaključkov delovne skupine in razprave o bodočih pobudah, začenši s pripravo manifestacije na tromeji z naslovom Alpe-Jadran: regija miru. Srečanja sta se udeležila tudi Danijel Grafenauer in Mitja Žagar.

Več

24-5-2018
Inštitut za narodnostna vprašanja vas vabi na predstavitev knjige prof. dr. Milana Bufona MEJE IN OBMEJNE SKUPNOSTI NA SLOVENSKEM (Založba: Annales, Koper). Ob predstavitvi knjige bosta poleg avtorja prof. dr. Milana Bufona spregovorila tudi prof. dr. Sonja Novak Lukanović in prof. dr. Jernej Zupančič. Predstavitev bo potekala. na Inštitutu za narodnostna vprašanja (Erjavčeva 26, Ljubljana, sejna soba, II. nadstropje) v torek, 29. maja 2018 ob 11.00 uri.

Več

23-5-2018
V okviru 9. sejma akademske knjige Liber.ac, ki poteka v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto je bilo mogoče v sredo 23. maja 2018, ob 12. uri prisluhniti pogovoru s predstavniki najbolj večjezične in večkulturne šole v Sloveniji – Osnovne šola Livada v Ljubljani. Pogovarjala sta se direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja, dr. Sonja Novak Lukanović in ravnatelj Osnovne šole Livada, Goran Popovič, glavne zvezde pa so bili seveda – otroci!

Več