English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJEKNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev revije Razprave in gradivo(2009-7-10)

V petek, 17. 7. bo ob 11.00 uri v dvorani Slovenske matice (Kongresni trg 8, Ljubljana) predstavitev novih številk revije Razprave in gradivo. O vsebini bodo spregovorili izr. prof. dr. Miran Komac, v.d. direktorja Inštituta za narodnostna vprašanja in doc. dr. Boris Jesih, državni sekretar na Ministrstvu za Slovence v zamejstvu in po svetu ter nekateri avtorji.
 


 

Ljubljana, 17. julija (STA) - Na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani so izdali in danes predstavili nove številke revije Razprave in gradivo. Revije je predstavil urednik Boris Jesih, ki bo z naslednjo številko končal svoje 18-letno urednikovanje. Kot je dejal, je revija pomembna tako za inštitut kot za tiste, ki jih zanimajo manjšinske teme.

Dvojno, 56. in 57. številko začenja članek Marije Jurić Pahor z naslovom O nuji pripovedovati o Auschwitzu. V njem avtorica po Jesihovih besedah v temi, o kateri marsikdo meni, da je že vse povedano, odpira nove dimenzije. Sledijo tri vsebinsko povezani članki: Spreminjajoči se pomen vsebine kriterijev opredeljevanja manjšin avtorice Petre Roter, v angleščini napisan članek Mitje Žagarja Državljanstvo in integracija: Splošna razmišljanja in možna vloga državljanstva EU pri (re)integraciji ter članek Vere Kržišnik Bukić, ki obravnava narodnomanjšinsko vprašanje v Sloveniji po razpadu Jugoslavije.

Od desetih člankov revije je Jesih izpostavil še prispevek Matjaža Klemenčiča, v katerem proučuje avstrijsko-slovenske odnose v času osamosvajanja Slovenije, članek Jadranke Čačić Kumpes in Josipa Kumpesa, v katerem pišeta o etnični raznolikosti na primeru Hrvaške, Norveške in Slovenije, ter delo Sama Kristna z naslovom Otroštvo v senci svetilnika, v katerem je preučeval Savudrijski polotok v avtobiografskih pričevanjih Diega de Castra, rojenega leta 1907. Slednji je del svojega otroštva preživel v Savudriji.

"Oseminpetdeseta številka je napisana v duhu mladega vala raziskovalcev," je poudaril Jesih. Med članki je izpostavil uvodnega, v katerem mlada romunska raziskovalka Ruxandra Comanaru skupaj s priznanim kanadskim raziskovalcem Tomom Priestlyjem preučuje identiteto manjšinskih Slovencev na avstrijskem Koroškem, pravni vidik manjšin, ki ga obdeluje Vera Klopčič, ter članek več avtorjev, ki obravnava madžarsko begunsko problematiko leta 1956.

Eden izmed avtorjev slednjega, Attila Kovacs, je povedal, da se je v delu posvetil madžarskim beguncem, ki jih je bilo omenjenega leta 200.000. Večina beguncev - 90 odstotkov je bežala v Avstrijo, deset odstotkov pa v tedanjo Jugoslavijo. Od tega je 2361 ljudi nekaj časa živelo v Sloveniji, je pojasnil Kovacs.

Naslednja urednica revije bo Sara Brezigar, začeli pa so tudi digitalizacijo vseh gradiv, so še povedali na predstavitvi v dvorani Slovenske matice.Odmevi v medijih:

Nedelja: http://www.nedelja.at/slovenija/detajl/inv_razprave_in_gradivo/

Večer: http://www.vecer.com/clanek2009071805452359

Primorski dnevnik: http://media.primorski.it/media/GiornaleOnLine/giornale_articolo.php?id_pagina=7973&pagina=10&versione=sfogliabile&zoom=no&id_articolo=40694

Volksgruppen ORF.at Slovenci: http://volksgruppen.orf.at/slovenci/novice/stories/108212/

Siol.net: http://www.siol.net/kultura/novice/2009/07/institut_za_narodnostna_vprasanja.aspx

Novice 24.com: http://novice24.com/story.php?title=Inscarontitut_za_narodnostna_vprascaronanja_predstavil_nove_publikacije

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

16-1-2018
Vabljeni na pogovor o monografiji SPLOŠNI POLOŽAJ MLADIH V SLOVENSKEM ZAMEJSTVU, ki bo potekal v organizaciji Inštituta za narodnostna vprašanja in Slovenske matice v sredo, 31. januarja 2018, z začetkom ob 11. uri v dvorani Slovenske matice v Ljubljani na Kongresnem trgu 8.

Več

12-1-2018
Izšla je 137. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 15. decembra do 21. decembra 2017.

Več

8-1-2018
Inštitut za narodnostna vprašanja in zagrebška pisarna Fundacije Friedrich-Ebert-Stiftung organizirata 26. in 27. januarja 2018, četrto mednarodno regionalno konferenco “Inclusion and Integration in Diverse Societies: Open Inclusive Dialogue as the Precondition for successful Inclusion and Integration of Minorities and Migrants” v hotelu City v Ljubljani (Dalmatinova 15).

Več

21-12-2017
Izšla je 79. številka revije Treatises and Documents / Razprave in gradivo.

Več