English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Konferenca o državljanstvu in identiteti(2009-10-21)

Junija 2005 je v okviru 6. raziskovalnega programa mreže odličnosti stekel program CLIOHres (Creating Links and Innovative Overviews for a New History Research Agenda for the Citizens of a Growing Europe - Ustvarjanje povezav in inovativnih pregledov za nov zgodovinski raziskovalni program za državljane rastoče Evrope), v katerega je vključenih 45 predvsem evropskih univerz. Projekt, ki bo trajal do maja 2010, je bil ustvarjen za soočenje z izzivi, potrebami in raziskovalnimi priložnostmi rastoče Evrope in tako prispeva k pomembni nalogi gradnje in utrjevanja mirne in uspešne evropske skupnosti. Iz vsake univerze sodelujeta 2 profesorja in 2 doktoranda, kar pomeni, da je v projekt vključenih 180 univerzitetnih profesorjev in raziskovalcev ter doktorskih študentov iz 31 držav. Gre za petletni projekt, katerega namen je razvijanje in razširjanje boljšega razumevanja zgodovine in sedanjosti v današnji Evropi, pri čemer poudarja oboje, tako razlike, kot tudi skupne točke evropske zgodovine v kontekstu njihovega razvoja. Pomembno je tudi dejstvo, da se ta program ne zapira v disciplinarne okvire, saj v njem sodelujejo zgodovinarji, geografi, umetnostni zgodovinarji, jezikoslovci, teologi, filologi, sociologi in filozofi. CLIOHres teži k doseganju in širjenju večjega razumevanja zgodovine in sedanjosti v današnji Evropi, k poudarjanju različnosti in podobnosti v kontekstu razvoja zgodovine oz. razvoja dogodkov, k povezovanju evropske zgodovinarske raziskovalne skupnosti, k oblikovanju novega kritičnega pogleda na zgodovinske procese, na osnovi katerih se je “rodila” Evropa. Ti cilji so v tesni povezavi z izzivi in možnostmi, ki jih je ustvarila razširitev Evropske unije in posledično njena povečana vloga v svetovnih dogodkih. CLIOHres temelji na vsebinah in odgovarja na vsebine, ki so bile opredeljene s pospeševanjem bolonjskega in lizbonskega procesa ter njunih različnih izpeljank. Člani CLIOHres-a verjamemo, da predstavlja kritično oblikovan nadnacionalni pogled na zgodovino enega najpomembnejših orožij v boju proti rasizmu, ksenofobiji in državljanskim konfliktom.
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

17-9-2018
Vabljeni na predavanje JEZIKOVNE POLITIKE V OBDOBJU 1977–2017: vpliv na status francoščine v Québecu, ki ga bo imel znanstveni sodelavec centra CIRANO (Center for Interuniversity Research and Analysis of Organizations) iz Montreala in zaslužni profesor ekonomije Univerze v Montrealu prof. François Vaillancourt. Predavanje bo v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, Erjavčeva 26, 2. nadstropje, v ponedeljek, 17. septembra 2018 ob 12. uri.

Več

14-9-2018
Izšla je 171. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 10. avgusta do 16. avgusta 2018.

Več

7-9-2018
Izšla je 170. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 3. avgusta do 9. avgusta 2018.

Več

27-8-2018
Izšla je 169. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 27. julija do 2. avgusta 2018.

Več