English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
Na vstopno stran
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE


KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV 


DRUGE OBJAVE
Obnova hiše
INV je končana.


DOGODKI OB 85-LETNICI INV
Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Projekt mirovna regija Alpe-Jadran(2019-2-6)

 
Po velikem uspehu prireditve 100 let konca prve svetovne vojne – skoraj 300 udeležencev iz Italije, Slovenije in Avstrije novembra 2018 v Celovcu – se delo nadaljuje. Dne 2. 2. 2019 se je iniciativa »War is over (if you want it) na povabilo Inštituta za narodnostna vprašanja srečala v Ljubljani. 25 udeležencev in udeleženk iz treh dežel se je konstituiralo kot permanentno mreženje in sprejelo obširen program.
Kristalizacijska točka je Manifest Alpe-Jadran (glej: http://zso.slo.at/warisover). Kmalu bo izšla publikacija v štirih jezikih, obogatena s komentarji in analizami osebnosti iz treh dežel. Doslej sta obljubila prispevke mdr. bivši predsednik Heinz Fischer in pisatelj Claudio Magris. Manifest bo predstavljen tudi na letni mednarodni pisateljski konferenci PEN na Bledu.
Nadalje so bile postavljene sledeče prioritete prihodnjega sodelovanja:
- Delo na uvedbi Alpe-Jadranske karte, primerljivo s Koroško karto (Kärnten Card), da bi s tem okrepili zavest o povezanosti.
- V obmejni regiji Gorizia/Gorica naj bi se začela iniciativa, da bi se šolarji učili vse tri glavne jezike Alpe-Jadranskega prostora.
- Na pobudo ekološke organizacije Legambiente naj bi nastala transnacionalna zveza naravnih parkov.
- Skupna srečanja na simbolnih krajih, kot npr. na prizoriščih prve svetovne vojne. Med njimi tudi že tradicionalna spominska proslava v Velikovcu/Völkermarkt, predvidoma 6.4.2019, kjer se spominjajo žrtev »Koroškega obrambnega boja« oziroma »Boja za severno mejo«. Moto: »Umrli so v veri za svojo domovino, ker politika ni bila v stanju, da razreši konflikt okoli meje na miren način.
- Skupno bomo promovirali mirovni pohod »Word peace march«, pri katerem gre za jedrsko razorožitev, tema, ki je postala s prekinitvijo pogodbe INV zelo aktualna. Spomladi 2020 bo pohod prispel vTrst/Trieste. Ob tej priliki naj bi se sprejela zahteva po prepovedi jedrskega orožja za pristanišči Trst in Koper.
- Da bi opozorili na škandalozno ravnanje z begunci, ne samo v Italiji, temveč v vsej Evropi, bodo na italijansko iniciativo izvedene prekomejne akcije - od Trsta do Sarajeva.
- Predvidoma v letu 2019 bo izšla publikacija, ki bo predstavila dosedanje aktivnosti na projektu »Peace Region Alps-Adriatic / Mirovna regija Alpe-Jadran« (PRAA) in predstavila izhodišča ter predvideno delo za nadaljevanje projekta.
 
Naraščanje nestrpnosti, sovražni govor in razgrajevanje Evropske unije kot mirovnega projekta lahko ustavimo le s potrpežljivim delom od spodaj navzgor, so se strinjali udeleženci. Ob tem igra veliko vlogo kritična in samokritična obdelava zgodovine v lastni regiji, kot jo že leta vodi PRAA-dialog-proces. Z besedami pisateljice Ane Baar v Celovcu: »War is over. If you do it.«


 

Delo na projektu mirovna regija Alpe-Jadran
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

8-8-2019
Izšla je 207. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 19. aprila 2019 do 25. aprila 2019.

Več

24-7-2019
Izšla je 206. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 12. aprila 2019 do 18. aprila 2019.

Več

16-7-2019
Izšla je 205. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 5. aprila 2019 do 11. aprila 2019.

Več

9-7-2019
Izšla je 204. številka biltena INV, ki prinaša pregled člankov iz časopisja za obdobje od 29. marca 2019 do 4. aprila 2019.

Več