> prva stran > ljudje > Branka Borovits   
 

Branka Borovits (roj. Weiss-Vasić)


Branka Vasić je bila rojena leta 1927 v Zagrebu. Oče Jakov Weiss se je rodil v Slavonskem brodu, mama Tea pa v Pakracu, v družini Schrenger. V Ljubljano so se preselili leta 1934, ko je oče odprl trgovino Zoro na Miklošičevi ulici 30, kjer so prodajali vse vrste oblačil in metražno blago. Branka se mesta njihove trgovine spominja takole: "Na vogalu je bila parfumerija in potem smo bili mi. Bila je moderna hiša." Mama je nadzorovala delo petih delavcev v trgovini, medtem ko je očehodil po jugoslovanskih tovarnah in kupoval proizvode.

Branka je v Ljubljani začela obiskovati prvi razred osnovne šole. Ob prihodu iz Hrvaške v Slovenijo, se je ob služkinji Mici hitro naučila slovenščine. Ko je prišla v drugi razred, je družina spremenila priimek iz Weiss v Vasić. Branka pravi, da še danes ne ve, zakaj je oče želel spremembo priimka. V Ljubljani so se Vasićevi z drugimi judovskimi družinami družili le ob večjih praznikih, hodili so v Zagreb, kjer je bila velika sinagoga in kjer so imeli sorodnike. Judje so več let zapored v hotelu Metropol za praznike najeli sobo, vendar so s tem prekinili, ker so časopisi o tem pisali s precejšnjo mero neodobravanja...

((več)) 
 


Tako kot mnogi drugi se je tudi Branka odpravila v Izrael, kjer je spoznala soproga in kjer živi še danes. Njena družina je živela v Ljubljani.

((galerija slik))


Ob prihodu v Slovenijo, se je hitro naučila slovenščine. Ko je bila v drugem razredu, se je oče odločil, da bo družina spremenila priimek.

((galerija slik))