> prva stran > ljudje > Betty Engel   
 

Betty Engel (roj. Brenner)


Betty Brenner je bila rojena v Zagrebu leta 1925, kjer je kot pravi preživela srečno otroštvo in del mladosti. Končala je šest razredov gimnazije na Kleinčevi ulici v Zagrebu nato pa sta se starša sta se odločila, da bodo pobegnili iz Zagreba, kajti verjela sta, da se lahko samo tako izognejo taborišču. Oče je ženi in hčerama priskrbel izjemno drage in dragocene ponarejene dokumente. Betty se spominja, da so se Brennerjevi na železniški postaji v Zagrebu z velikim strahom odpravili v Karlovac. V Karlovcu jih je pričakal prijatelj njenega očeta, ki se je približno ob treh zjutraj z njimi odpravil skozi gozd in jim kazal pot. " Spominjam se, da je moja sestra takrat pela balalajko, ki je bila v tistih časih zelo moderna pesem," pripoveduje Betty. Očetov prijatelj jih je vodil do reke Kolpe, tam pa jih je pričakal že nek fant, ki jim je pokazal pot čez reko in do Črnomlja do družine Flek. Flekovi so na začetku negodovali nad njihovim prihodom, saj so se bali, da jih bo kdo izdal. V Črnomlju so se zadržali tri do štiri mesece, nato so odšli v Ljubljano k družini Drolc.

Ob tem spominu se Betty na obraz prikrade nasmešek: " Drolčevi so imeli simpatičnega fanta z imenom Milojko. Obe s sestro sva bili zaljubljeni vanj." Pri Drolčevih sta živeli še dve družini z dvema otrokoma in neka ženska z Dunaja s svojim gluhonemim otrokom. Bettyini starši otrok niso obremenjevali z negotovo prihodnostjo. Tako so se nekega dne odpravili v Italijo, kamor so prišli ravno na božični dan. Potovali so z vlakom in mnogo so presedali. Prispeli so v Milano, v provinco Asti in se nastanili v vasi Montilio, kjer so živeli do leta 1943. Ker pa je tam živel nek fašist, jim je ta dal ruto ter jim povedal, da bodo z njo prišli daleč. Družina je bila brez denarja in v velikem strahu, saj jim je povsod pretila nevarnost...

((več)) 
 


Po vojni je življenje začela znova, tokrat v Izraelu, kjer sta s soprogom zgradila dom. Vselej se je rada ukvarjala z risanjem in umetnostjo.

((galerija slik))