> prva stran > ljudje > Lizi Freundlich   
 

Felicia-Lizi Freundlich (roj. Klugman)


Lizi Klugman se je rodila v Mariboru leta 1925, očetu Sigmundu, rojenemu leta 1887, ki je bil oficir, in mami Rozaliji, rojeni Feuering leta 1894. " Starša sta bila rojena nekje na Poljskem, ki je prav tako pripadala Avstro-Ogrski. Danes je to najverjetneje Ukrajina," pravi Lizi. Maribora se več ne spominja. Družina se je odselila v Beograd, ko je bila Lizi stara dve leti, nato je bil oče premeščen v Črno Goro in na koncu v Zagreb. Lizi je imela sedem let starejšega brata Salamona, ki je študiral medicino na zagrebški medicinski fakulteti. Salamona so nacisti usmrtili v taborišču Jadon, očeta pa v Jesenovcu.

Septembra 1943 so Lizi in njeno mamo Rozalijo zaprli v zapor na Savski cesti v Zagrebu. Tam sta preživeli noč in naslednji dan naj bi bili odpeljani v taborišče. Lizi je naenkrat zbežala na dvorišče zapora, kjer so četniki izpuščali zapornike na prostost. Lizi je slišala imena, ki so jih klicali. Med njimi so klicali osebo na ime Riki. Ta oseba se ni javila, zato je na njeno mesto stopila Lizi. Tako se je znašla na prostosti, brez vsega. Od mame se ni poslovila in pravi, da jo še danes peče vest, da je mamo pustila samo. Lizi je nato zbežala v gozd, kjer se je skrivala do leta 1945. Tam je našla prijateljico in skupaj sta se skrivali. Lizi je vedno upala, da se bodo njeni člani družine nekoč vrnili živi, toda nikoli se niso.

Po vojni se je poročila z zagrebškim zdravnikom Emilom Freundlichom in leta 1949 sta se preselila v Izrael, v Nahariyo. Njuna hčerka živi v Tel Avivu.

V prostem času je Lizi rada risala na papir ali platno. Zadnjo sliko, ki jo je narisala pred tremi leti, je bil potret njenega brata, ki ga je naredila po fotografiji iz arhiva judovskih študentov medicine v Zagrebu. To umetnino je risala kar tri leta in pri tem so jo navdajala posebna čustva. Slika danes visi med mnogimi drugimi slikami v stanovanju Freundlichovih v lepi prijetni hiši v centru Nahariye. 
 


Vse do nedavnega je rada slikala. Zadnja slika je portret brata, ki ga je naredila po fotografiji iz arhiva judovskih študentov medicine.

((galerija slik))


Brata Salamona so nacisti usmrtili v taborišču Jadon, očeta v Jesenovcu. Lizi in mamo so zaprli v zapor in nato naprej...

((galerija slik))