[Prva stran]
       > prva stran > ljudje   
 
[Elizabeta Furst]
 

Elizabeta Fürst je bila rojena leta 1928 kot hči lendavskega gostilničarja Aladarja Deutscha. Družina Deutsch je bila meščanska družina, toda niso bili bogataši. ((več))


[Riko Pollak]
 

Riko Pollak je bil še kot mladenič poslan v taborišče. Leta 1944 so družino aretirali pripadniki slovenskih kolaboracijskih enot, ki so jo predali nemškim okupacijskim silam.. ((več))


[Matjaščevi]
 

Franc Matjašec je bil rojen leta 1911. Helena je bila rojena 1914. Med vojno sta številnim Judom pomagala prečkati državno mejo. Šele pred kratkim sta prvič spregovorila o svoji preteklosti. ((več))


[Elicia Gruenwald]
 

Alice Spitzer je do svojega štirinajstega leta starosti živela v Srbiji. Med drugo svetovno vojno je nato prišla v Lendavo in kasneje v taborišče. ((več))


[Betty Engel]
 

Bila je rojena v Zagrebu, kjer je preživela otroštvo in del mladosti. Starša sta se med vojno odločila, da bodo pobegnili, kajti verjela sta, da se lahko samo tako izognejo taborišču... ((več))


[Lizi Freundlich]
 

Po vojni se je poročila z zagrebškim zdravnikom Emilom Freundlichom, leta 1949 sta se nato preselila v Izrael, v Nahariyo. V prostem času je Lizi rada risala na papir ali platno. ((več))


[Pollak-Schöntag]
 

1944 so nacisti potrkali na vrata Pollakovih in jim veleli, da naj zapustijo stanovanje in da morajo oditi z njimi v sinagogo, kjer je zbirališče za vse Jude. Med njimi je bila Terezija. ((več))


[Yoel Shachar]
 

Yoel Shachar je bil kot Tomislav Schwarz rojen 7. julija 1931 v Lendavi. Ko je imel dvanajst let in pol, 26. aprila 1944, je bil skupaj s svojo družino in ostalimi Judi iz Prekmurja deportiran v Auschwitz. ((več))


[Elizabeta Vajs]
 

Elizabeta Vajs je bila rojena 13. oktobra 1928 v Genterovcih. Svojega soproga, Ladislava Vajsa, pa je spoznala leta 1945. Živela sta v Lendavi. Pripoveduje, da so bili povojni časi "zelo, zelo hudi." ((več))


[Greta Gutman]
 

Greta Fürst, kasneje Gutman, se je rodila leta 1915 v premožni družini Fürstovih v Murski Soboti. Po težko preživetih časih v taborišču Auschwitz se je vrnila domov. ((več))


[Alex Ripp]
 

Ko so prišli Nemci je Aleksander Ripp zbežal v Novo mesto k sestri in ko je kasneje Italija kapitulirala, se je Šani pridružil partizanom, kjer je bil tri mesece. ((več))


[Branka Borovits]
 

Družina ni imela svoje hiše, zato se je laže odločila za beg v Italijo. Takrat je imela Branka 13 let. Iz Italije jebila namenjena v Švico, toda pred Verono so na vlaku slišali, da se približujejo Nemci. ((več))


[Rudolf Pollak]
 

Rudolf Pollak je bil rojen 1910 pri Beltincih, rabinariat Beltinci. Njegov oče je bil Samuel Pollak, mama Etelka Bader. Starša sta se poročila 28. januarja leta 1908 v sinagogi v Beltincih. ((več))


[Jože Zrim]
 

Njegova mama Ana Zrim, rojena 1899, je bila služkinja pri židovski družini Bader - Pollak v Dokležovju. Ana je pestovala Pollakove otroke Aladarja, Rudija in Belo, ki danes živita v Izraelu. ((več))