> prva stran > ljudje > Alex Ripp   
 

Aleksander - Alex Ripp (Šani)


Alex Ripp se je rodil leta 1927 v Kneževini Vinogradi na Hrvaškem, očetu Jakobu (rojen leta 1884 v Osijeku) in materi Fani (rojeni 1888 na Madžarskem). Alex je imel dve starejši sestri in starejšega brata, ki je po poroki z ženo živel pri starših na Hrvaškem. Sestri sta bili poročeni v Sloveniji. Po poroki sta prestopili v katoliško vero. Zaradi tega ju Nemci niso odkrili in zato nista bili deportirani v taborišče.

Šani je obiskoval judovsko šolo v Zagrebu na Palmotičevi ulici, kjer je končal tretji in četrti razred, potem so se preselili v Osijek, kjer je bil njegov brat Andria tovarnar. Ko so leta 1941 prišli Nemci, je zbežal v Novo mesto k sestrini družini. Tudi brat bi se mu lahko pridružil, vendar ni želel zapustiti staršev. V Novem mestu se ni izdajal za Juda. Sestrin mož je imel tekstilno tovarno. Ko je leta 1943 italijanska vojska kapitulirala, se je Šani pridružil partizanom, kjer je bil tri mesece. Potem pa so njega, Miho Barbiča ter Nika Pavliča ujeli domobranci, vendar je Šanijev svak poznal gestapovca, ki mu je njegova sestra Barbara v zameno, da bi rešil mlade fante, poklonila prstan...

((več)) 
 


Danes ima dva potna lista - izraelskega in slovenskega. Še vedno govori odlično slovensko in redno prebira večje slovenske spletne časopise.

((galerija slik))


Med vojno mu je uspelo dvakrat pobegniti, nato pa mu je grozilo celo, da ga bodo mobilizirali v nemško vojsko, toda uspešno se je rešil.

((galerija slik))

O svojih spominih pripoveduje z grenkobo, kajti tako on kot njegova družina po vojni ni imela lepega življenja.

((Po vojni))