> prva stran > ljudje > Jože Zrim   
 

Jože Zrim


Njegova mama Ana Zrim, rojena 1899, je bila služkinja pri židovski družini Bader - Pollak v Dokležovju. Samuel Pollak se je poročil z Etelko Bader, hčerko Jakoba Badra in Marije, rojene Steiner. Ana je pestovala Pollakove otroke Aladarja, Rudija in Belo, ki danes živita v Izraelu.

Jože Zrim iz Dokležovja je nezakonski sin Ane Zrim, ki je bil rojen pri Pollakovih v Dokležovju, vendar ker je mama bila služkinja ni mogla sina obdržati pri sebi. Jože po pripovedovanju svoje matere pravi: "Kak je moja mama mene porodijla, te me je dala k Mesaričovin. Pollak joj je tak pravo: Anika tak je, če ščeš pri sebi dete meti, te nemreš dekle špilati, te nemreš pri nas delati. Moreš nikan z diteton iti. Tak je pri Mesaričovij prosila, če mene zemejo. Od treh tednov naprej san ostal pri Mesaričovij, mama je pa dele ostala služkinja".

((več)) 
 


Jože Zrim je kot mladenič večkrat šel pomagat na kmetijo Pollakovih v Mursko Soboto. Tega se spominja: "Te san jes šče včasi odo kaj ta delat ka san si kakši dinar zaslüžo."

((galerija slik))