English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA
RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITYPUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
DRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjige(2022-6-23)V četrtek, 23. junija ob 18. uri vabljeni v Krater v Ljubljani, kjer bo predstavitev knjige z naslovom

SLOVENIJA, KAKO NAPREJ? Predlog ustavne, institucionalne in politične reforme.

Dr. Mitja Žagar je knjigo izdal pri Inštitutu za narodnostna vprašanja in celovški založbi Drava.

Za prvo javno predstavitev knjige in razgovor o njej bi težko našli boljšo lokacijo od Kraterja (spletna stran: https://krater.si/si), ki kaže, kako se narava »znajde« v urbanem okolju in se v vsej svoji pestrosti »naseli« tudi v takšnih (po mnenju večine degradiranih) okoljih, kot je daljši čas zapuščena gradbena jama ob Dunajski cesti za Bežigradom v Ljubljani. Temeljna sporočila moje knjige so namreč, da moramo, če želimo omogočiti preživetje človeštvu in življenju na Zemlji nasploh v novem geološkem obdobju, ki ga opredeljuje prav vpliv človeka na naših dejavnosti na okolje in podnebje, in ga zato poimenujemo antropocen, temeljito razmisliti o svoji prihodnosti in prihodnosti našega planeta, predvsem pa o strategijah in politikah prihodnjega ekonomskega in družbenega razvoja.  Ob razpravi o splošnih vprašanjih v knjigi predstavljam nekaj svojih predlogov za politične, institucionalne in ustavne reforme v Sloveniji in širše, s katerimi želim spodbuditi poglobljeno in strpno razpravo, ki bi lahko ponudila konstruktivne rešitve in bi omogočila potrebno soglasje za uresničitev nekaterih nujnih reform.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

24-5-2023
Zaradi slabega vremena je sejem Liber.ac prestavljen v avlo Filozofske fakultete. Vabljeni!

Več

19-5-2023
Sodelavec inštituta, dr. Robert Devetak je 19. maja 2023 nastopil na znanstvenem pogovornem večeru O zgodovini in pomenu plemiške družine Kobenzl v Štanjelu, na Krasu in Goriškem, ki je potekal v viteški dvorani na gradu Štanjel. Naslov referata je bil »Naš Kobencl«: poskus izuma slovenskega narodnega heroja.

Več

18-5-2023
18.5.2023 je na Inštitutu za narodnostna vprašanja potekalo strokovno srečanje za učiteljice in učitelje pouka maternih jezikov in kultur. Po uvodnem nagovoru Bronke Straus z MVI ter dr. Sabine Zorčič, koordinatorke strokovno-razvojne naloge na INV, je sledilo predavanje prof. dr. Primoža Viteza s Filozofske fakultete v Ljubljani in dr. Borisa Kerna z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

Več

16-5-2023
V okviru strokovno-razvojne naloge Šolstvo narodnosti in zamejstva - Podpora in razvoj slovenskega jezika v zamejstvu, ki ga financira MVI, smo dne 15.5.2023, v Gornjem Seniku, v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo in Državno slovensko samoupravo predstavili publikacijo z naslovom: PORABJE Z OTROŠKIMI OČMI, vodnik po Porabju.

Več