English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVO
NAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITYPUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
DRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjige(2022-6-23)V četrtek, 23. junija ob 18. uri vabljeni v Krater v Ljubljani, kjer bo predstavitev knjige z naslovom

SLOVENIJA, KAKO NAPREJ? Predlog ustavne, institucionalne in politične reforme.

Dr. Mitja Žagar je knjigo izdal pri Inštitutu za narodnostna vprašanja in celovški založbi Drava.

Za prvo javno predstavitev knjige in razgovor o njej bi težko našli boljšo lokacijo od Kraterja (spletna stran: https://krater.si/si), ki kaže, kako se narava »znajde« v urbanem okolju in se v vsej svoji pestrosti »naseli« tudi v takšnih (po mnenju večine degradiranih) okoljih, kot je daljši čas zapuščena gradbena jama ob Dunajski cesti za Bežigradom v Ljubljani. Temeljna sporočila moje knjige so namreč, da moramo, če želimo omogočiti preživetje človeštvu in življenju na Zemlji nasploh v novem geološkem obdobju, ki ga opredeljuje prav vpliv človeka na naših dejavnosti na okolje in podnebje, in ga zato poimenujemo antropocen, temeljito razmisliti o svoji prihodnosti in prihodnosti našega planeta, predvsem pa o strategijah in politikah prihodnjega ekonomskega in družbenega razvoja.  Ob razpravi o splošnih vprašanjih v knjigi predstavljam nekaj svojih predlogov za politične, institucionalne in ustavne reforme v Sloveniji in širše, s katerimi želim spodbuditi poglobljeno in strpno razpravo, ki bi lahko ponudila konstruktivne rešitve in bi omogočila potrebno soglasje za uresničitev nekaterih nujnih reform.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

24-11-2022
Predavanje dr. Rubina Zemona z naslovom: »North Macedonia between Melting Pot and Salad Bowl: Challenges, Practices and Experiences on Managing of diversity society in North Macedonia«, je bilo v sredo, 30.11.2022 ob 11. uri v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja. V opisu se nahaja povezava do predavanja.

Več

23-11-2022
Predstavitev knjige dr. Jerneja Zupančiča z naslovom Slovenske manjšine v sosednjih državah. Moderira dr. Sonja Novak Lukanović, Inštitut za narodnostna vprašanja

Več

14-11-2022
Na spletni strani hrvaškega časopisa je izšel prispevek https://www.novilist.hr/rijeka-regija/okrugli-stol-ucenje-slovenskog-jezika-u-hrvatskoj-model-c-u-skolama-najzastupljeniji-u-pgz-u-i-istri/ o okrogli mizi z naslovom "Učenje slovenskega jezika na Hrvaškem", ki smo jo dne, 11.11.2022 organizirali skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Več

4-11-2022
INŠTITUT ZA NARODNOSTNA VPRAŠANJA – ENOTA REKA in MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT REPUBLIKE SLOVENIJE organizirata okroglo mizo z naslovom "Učenje slovenskega jezika na Hrvaškem", ki bo v petek, 11. novembra 2022 na Inštitutu za narodnostna vprašanja – Enota Reka, na naslovu Podpinjol 43 (Slovenski dom), Reka, Hrvaška.

Več