English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA

RAZPRAVE IN GRADIVO
NAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE


KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITY
PUBLIKACIJE SODELAVCEV
INVDRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Predstavitev knjige(2022-6-23)V četrtek, 23. junija ob 18. uri vabljeni v Krater v Ljubljani, kjer bo predstavitev knjige z naslovom

SLOVENIJA, KAKO NAPREJ? Predlog ustavne, institucionalne in politične reforme.

Dr. Mitja Žagar je knjigo izdal pri Inštitutu za narodnostna vprašanja in celovški založbi Drava.

Za prvo javno predstavitev knjige in razgovor o njej bi težko našli boljšo lokacijo od Kraterja (spletna stran: https://krater.si/si), ki kaže, kako se narava »znajde« v urbanem okolju in se v vsej svoji pestrosti »naseli« tudi v takšnih (po mnenju večine degradiranih) okoljih, kot je daljši čas zapuščena gradbena jama ob Dunajski cesti za Bežigradom v Ljubljani. Temeljna sporočila moje knjige so namreč, da moramo, če želimo omogočiti preživetje človeštvu in življenju na Zemlji nasploh v novem geološkem obdobju, ki ga opredeljuje prav vpliv človeka na naših dejavnosti na okolje in podnebje, in ga zato poimenujemo antropocen, temeljito razmisliti o svoji prihodnosti in prihodnosti našega planeta, predvsem pa o strategijah in politikah prihodnjega ekonomskega in družbenega razvoja.  Ob razpravi o splošnih vprašanjih v knjigi predstavljam nekaj svojih predlogov za politične, institucionalne in ustavne reforme v Sloveniji in širše, s katerimi želim spodbuditi poglobljeno in strpno razpravo, ki bi lahko ponudila konstruktivne rešitve in bi omogočila potrebno soglasje za uresničitev nekaterih nujnih reform.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

1-7-2022
Vabljeni na Posvet z naslovom Prva, druga in post-Jugoslavija v včerajšnjih in sodobnih slovenskih selitvah, ki bo potekal 1. julija 2022 ob 13. uri v sejni dvorani Mestne občine Novo mesto.

Več

28-6-2022
Vabimo vas na predstavitev knjig Inštituta za narodnostna vprašanja in Slovenske matice v Ljubljani, ki bo v torek, 28.6.2022 ob 18.30 uri v Knjižnem centru Haček v Celovcu.

Več

23-6-2022
Vabljeni na predstavitev knjige z naslovom SLOVENIJA, KAKO NAPREJ? Predlog ustavne, institucionalne in politične reforme. Predstavitev bo v četrtek, 23. junija 2022 ob 18. uri v Kraterju v Ljubljani.

Več

8-6-2022
Vljudno vabljeni na okroglo mizo z naslovom Nekatera aktualna vprašanja in možni izzivi Republike Slovenije glede zagotavljanja obstoja in razvoja avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki bo dne, 8. junija 2022 ob 10. uri v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani. Prisotne bo pozdravila prof. dr. Sonja Novak Lukanović, direktorica Inštituta za narodnostna vprašanja Ljubljana, s strani INV bodo na okrogli mizi sodelovali: prof. dr. Mitja Žagar, prof. dr. Miran Komac, dr. Attila Kovács, dr. Lara Sorgo, in dr. László Göncz, ki bo pogovor tudi moderiral.

Več