English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA


RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITYPUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
DRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Mediji za manjšinske skupnosti v Sloveniji(2023-6-7)

Na okrogli mizi bomo predstavili delovanje, vlogo in izzive, s katerimi se soočajo mediji za manjšinske skupnosti v Sloveniji. Na njej bodo sodelovali novinarji oziroma uredniki in strokovnjaki iz italijanske, madžarske in romske skupnosti ter iz etničnih skupnosti iz nekdanje Jugoslavije. Diskusija se bo osredotočala zlasti na pomen, ki ga imajo ti mediji za manjšine. Izpostavili bomo še vprašanja, kakšne so obveze slovenske države do teh medijev, kakšno vlogo imajo ti mediji pri širši prepoznavnosti manjšinskih skupnosti v Sloveniji in povezovanju z večinskim prebivalstvom ter kako omenjeni mediji nagovarjajo mlajše generacije v manjšinskih skupnostih. Gostje na okrogli mizi bodo:
Saša Banjanac Lubej, urednica in voditeljica oddaje »NaGlas!« na TV Slovenija 1;
Damian Fischer, novinar in urednik Regionalnega RTV centra Koper-Capodistria ter član Programskega odbora RTV za programe italijanske narodne skupnosti;
Sandi Horvat, voditelj in urednik romskih oddaj na RTV Slovenija;
Sándor Kovács, doktorski kandidat in dolgoletni sodelavec Pomurskega madžarskega radia - Muravidéki Magyar Rádió.
Dogodek bosta povezovala inštitutska sodelavca dr. Lara Sorgo in dr. Janez Pirc.


Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

23-11-2023
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je organiziral glasbeni dogodek, ki vključuje zamejske ustvarjalce "Sredi domovine". Na včerajšnem dogodku je nastopil nadarjen kitarist, mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki Natko Štiglić.

Več

17-11-2023
Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru praznujeta 95. letnico. Jubilej bo v ponedeljek, 27.11.2023 ob 18h v Galeriji Družina, Ljubljana, Krekov trg 1.

Več

15-11-2023
V ponedeljek, 20. novembra 2023 ob 17. uri bo v Centru Bánffy (Lendava, Glavna ulica 32) akademik, stalni član madžarske akademije znanosti, dr. Károly s pomočjo več deset barvnih zemljevidov predstavil zadnji zvezek Nacionalnega atlasa Madžarske - Družba. Uvodni govor na dogodku bo imel naš zaposleni, dr. Attila Kovács.

Več

15-11-2023
Vodja enote Inštituta za narodnostna vprašanja na Reki in predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman je za STA po sestanku z ravnatelji poudarila, da imajo učitelja slovenščine trenutno vse šole, kjer poteka pouk slovenskega jezika po modelu C.

Več