English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA


RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITYPUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
DRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Historični seminar - dr. Devetak(2023-9-26)

HISTORIČNI SEMINAR
Znanstvenoraziskovalnega centra
Slovenske akademije znanosti in umetnosti
vabi na predavanje

Vpliv dobrodelnosti na emancipacijo žensk pred prvo svetovno vojno:
delovanje ženskih podružnic organizacije Rdečega križa na Goriškem in
Gradiškem
 
Leta 1880 je bila na Dunaju ustanovljena Avstrijska organizacija Rdečega križa ‒ osrednja vsedržavna dobrodelna institucija v cislajtanskem delu Avstro-Ogrske. Njena glavna naloga je bila skrb za ranjene in bolne vojake v času vojn, kar je dosegla z organiziranjem raznih ustanov
(društev, bolnišnic, oskrbovalnih postaj), usposabljanjem medicinskega kadra in zbiranjem sredstev v času miru, ki bi jih lahko takoj aktivirala v primeru vojne. Organizacija, ki je bila del Mednarodnega komiteja Rdečega križa, je v času intenzivnih narodnostnih bojev delovala povezovalno, saj so se v njej združevali predstavniki in predstavnice iz vseh dežel in narodnih skupnosti. Veliko je prispevala k javnemu delovanju žensk in njihovi emancipaciji. V njenem okviru je delovalo več sto samostojnih ženskih dobrodelnih društev, v katerih se je združevalo več deset tisoč članic. Posebej pomembna je bila enakopravna zastopanost spolov in podpora ženskam na vseh stopnjah društvene administracije. Delovanje na vseh ravneh je ženskam omogočilo, da so se uveljavile tudi v vodstvenih strukturah, poleg tega pa so lahko, z vključitvijo v vsedržavno organizacijo, hitreje prišle v stik z novimi idejami o feminizmu, javnem ženskem delovanju, delovanju žensk v tujini in možnostih, ki jim jih je ponujala emancipacija. Na predavanju bo posebej izpostavljeno delovanje ženskih društev Rdečega križa na Goriškem in Gradiškem.

Predaval bo:
dr. Robert Devetak

Robert Devetak je doktoriral leta 2019 na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je bil zaposlen kot mladi raziskovalec. Od oktobra 2021 dela na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani, kjer raziskuje predvsem slovensko manjšino v Italiji od 19. stoletja do danes. Poleg tega na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici izvaja seminarje pri predmetih Uvod v študij zgodovine in Zgodovina historiografije. Njegove glavne raziskovalne teme so povezane s socialno in gospodarsko zgodovino, zgodovino žensk in nacionalizmom na prehodu iz 19. v 20. stoletje, s poudarkom na slovensko-italijanskem obmejnem prostoru. Rezultate raziskav je objavil v več izvirnih znanstvenih in strokovnih člankih ter monografijah in
predstavil v številnih radijskih intervjujih, na simpozijih, okroglih mizah in razstavah.

Predavanje bo v četrtek, 28. septembra 2023, ob 11. uri
v Dvorani štirih letnih časov ZRC SAZU, Novi trg 4, 2. nadstropje, Ljubljana

Vljudno vabljeni!
Več o Historičnem seminarju tudi na http://hs.zrc-sazu.si.

Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

23-11-2023
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je organiziral glasbeni dogodek, ki vključuje zamejske ustvarjalce "Sredi domovine". Na včerajšnem dogodku je nastopil nadarjen kitarist, mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki Natko Štiglić.

Več

17-11-2023
Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru praznujeta 95. letnico. Jubilej bo v ponedeljek, 27.11.2023 ob 18h v Galeriji Družina, Ljubljana, Krekov trg 1.

Več

15-11-2023
V ponedeljek, 20. novembra 2023 ob 17. uri bo v Centru Bánffy (Lendava, Glavna ulica 32) akademik, stalni član madžarske akademije znanosti, dr. Károly s pomočjo več deset barvnih zemljevidov predstavil zadnji zvezek Nacionalnega atlasa Madžarske - Družba. Uvodni govor na dogodku bo imel naš zaposleni, dr. Attila Kovács.

Več

15-11-2023
Vodja enote Inštituta za narodnostna vprašanja na Reki in predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman je za STA po sestanku z ravnatelji poudarila, da imajo učitelja slovenščine trenutno vse šole, kjer poteka pouk slovenskega jezika po modelu C.

Več