English
Skip Navigation Links
O inštitutu
Zaposleni
Raziskovalna dejavnost
izobraževalna dejavnost
Indok knjižnica
Publikacije
Delo v javnem interesu
Uporabne povezave
JAVNA NAROČILA


RAZPRAVE IN GRADIVONAJNOVEJŠE KNJIŽNE IZDAJE
KNJIŽNA ZBIRKA ETHNICITYPUBLIKACIJE SODELAVCEV
INV
DRUGE OBJAVE 
Obnova hiše
INV je končana.Tiskanje dokumentapovečaj pisavozmanjšaj pisavo
Slovenska manjšina na Hrvaškem novice(2023-9-28)

Zagreb, 27. septembra - Pomanjkanje učiteljev slovenskega jezika je ključni izziv slovenske manjšine na Hrvaškem, je ob začetku tridnevnega obiska na Hrvaškem v sredo povedala vodja parlamentarne komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Suzana Lep Šimenko. Predstavniki manjšine so opozorili tudi na slabe rezultate Slovencev na manjšinskih volitvah.Lep Šimenko meni, da slovenska skupnost sicer deluje dobro. Ker bo komisija v prihodnjih dveh mesecih sprejela proračun, je pomembno, da razume izzive skupnosti in prilagodi financiranje, je dejala.

Barbara Riman, vodja Zveze slovenskih društev na Hrvaškem, je komisijo seznanila z razmeroma slabimi rezultati na majskih manjšinskih volitvah.

Slovenska manjšina je izgubila pravico do svetov in predstavnikov v več županijah, potem ko je popis prebivalstva leta 2021 pokazal zmanjšanje njene številčnosti. Prav tako ni uspela izvoliti predstavnikov v več mestih in županijah ob meji s Slovenijo, saj se ni prijavil noben kandidat.
Slovenska manjšina je imela na majskih volitvah tudi najnižjo volilno udeležbo med vsemi manjšinami na Hrvaškem, saj je na volišča prišlo le 4,6 % volivcev.

Po podatkih popisa prebivalstva iz leta 2021, v katerem se je 7.729 oseb izreklo za Slovence, se je število Slovencev na Hrvaškem v primerjavi s popisom iz leta 2011 zmanjšalo za 30 %. Število prebivalcev Hrvaške se je v istem obdobju zmanjšalo le za približno 10 %.

"Ta razlika nima smisla," je dejala Barbara Antolić Vupora, pripadnica slovenske manjšine in poslanka v hrvaškem parlamentu. Ocenjuje, da v popis ni bilo vključenih približno 4 000 Slovencev.

Lep Šimenko se bo na prvem tovrstnem obisku komisije na Hrvaškem po letu 2017 srečal s slovenskimi društvi ter predstavniki manjšin v lokalnih in regionalnih organih ter parlamentu.
Na vstopno stran  Vse novice
NOVICE

23-11-2023
Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je organiziral glasbeni dogodek, ki vključuje zamejske ustvarjalce "Sredi domovine". Na včerajšnem dogodku je nastopil nadarjen kitarist, mladi raziskovalec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in član Kulturno prosvetnega društva Bazovica na Reki Natko Štiglić.

Več

17-11-2023
Kluba koroških Slovencev v Ljubljani in Mariboru praznujeta 95. letnico. Jubilej bo v ponedeljek, 27.11.2023 ob 18h v Galeriji Družina, Ljubljana, Krekov trg 1.

Več

15-11-2023
V ponedeljek, 20. novembra 2023 ob 17. uri bo v Centru Bánffy (Lendava, Glavna ulica 32) akademik, stalni član madžarske akademije znanosti, dr. Károly s pomočjo več deset barvnih zemljevidov predstavil zadnji zvezek Nacionalnega atlasa Madžarske - Družba. Uvodni govor na dogodku bo imel naš zaposleni, dr. Attila Kovács.

Več

15-11-2023
Vodja enote Inštituta za narodnostna vprašanja na Reki in predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem Barbara Riman je za STA po sestanku z ravnatelji poudarila, da imajo učitelja slovenščine trenutno vse šole, kjer poteka pouk slovenskega jezika po modelu C.

Več