Spletno mesto za romske svetnike
Zanimive povezave

MEDNARODNE POVEZAVE

 

  • European Roma Rights Centre (Budimpešta, Madžarska): mednarodna pravna organizacija, ki se bori proti rasizmu in kršitvam pravic Romov.

http://www.errc.org/

 

  • Romano Centro (Dunaj, Avstrija): Romom nudi pomoč na različnih področjih, pri postopanju z avtoritetami, daje pravne nasvete v zvezi s socialnimi problemi in statusom tujcev ter se bori proti diskriminaciji.

 http://www.romano-centro.org/

 

  • Amnesty International: nevladna mednarodna organizacija, ki si prizadeva za mednarodno spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

http://www.amnesty.org/

 

  • Human Rights Watch: neodvisna nevladna organizacija, posvečena varovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.                                                   

http://hrw.org/

 

  • Organizacija Združenih narodov (United Nations Organisation - UNO): mednarodna organizacija, katere deklarirana cilji so pospeševanje sodelovanja na področju mednarodnega prava, mednarodne varnosti, ekonomskega in socialnega napredka ter človekovih pravic.

http://www.un.org/english/

 

  • Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (United Nations Educational, Scientiffic and Cultural Organization – UNESCO): UNESCO z vzpostavitvijo in vzdrževanjem dialoga, ki je osnovan na spoštovanju univerzalnih vrednot ter dostojanstva različnih kultur in civilizacij, pospešuje mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, znanosti in kulture. Prizadeva si za globalno vizijo trajnostnega razvoja, ki predpostavlja spoštovanje človekovih pravic ter lajšanje in odpravo revščine.

http://portal.unesco.org/en/ev.php-URL_ID=29008&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

 

  • Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Organization for Security and Co-operation in Europe - OSCE): največja regionalna varnostna organizacija s 56-imi državami članicami.

http://www.osce.org/

 

  • Visoki komisar za narodne manjšine (High Commissioner on National Minorities): zadolžen za prepoznavanje in pravočasno reševanje etničnih trenj, ki bi utegnili ogroziti mir, stabilnost in dobre odnose med državami članicami Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

http://www.mispedia.org/High_Commissioner_on_National_Minorities.html

  • Kontaktna točka za Rome in Sinte (Contact Point for Roma and Sinti Issues - CPRSI): izvaja aktivnosti v okviru Akcijskega načrta za izboljšanje položaja Romov in Sintov na območju držav članic Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je bil sprejet v letu 2003.

http://www.osce.org/odihr/18148.html

 

  • Urad OVSE za demokratične institucije in človekove pravice(Office for Democratic Institutions and Human Rights - ODIHR): ima sedež v Varšavi na Poljskem in je dejaven na področju spremljanja volitev, demokratičnega razvoja, človekovih pravic, strpnosti, ne-diskriminacije in pravne države v članicah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi.

http://www.osce.org/odihr/

 

  • Evropska Unija (European Union - EU): supranacionalna, medvladna unija 27-ih evropskih držav, med katere sodi tudi Slovenija.

http://europa.eu/index_sl.htm

 

  • Agencija EU za temeljne pravice (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA): kot naslednica Evropskega centra za spremljanje rasizma in ksenofobije si prizadeva za zagotavljanje osnovnih vrednot na področju človekovih pravic, in sicer dostojanstva, svobode, solidarnosti, enakopravnosti, državljanstva in pravičnosti. Spremlja uresničevanje človekovih pravic v EU, daje nasvete za izboljšanje razmer in skrbi za javno obveščenost v zvezi s to problematiko.

http://fra.europa.eu/fra/index.php

  • Evropski informacijski urad za Rome (European Roma Information Office - ERIO): mednarodna odvetniška organizacija, ki pospešuje politično in javno diskusijo o romski problematiki s pomočjo konkretnega, poglobljenega pregleda nad politikami evropskih institucij, romskih civilnih organizacij ter vladnih in medvladnih teles. Prizadeva si za boj proti diskriminaciji Romov ter prispeva k ozaveščenosti javnosti glede težav, s katerimi se srečujejo romske skupnosti.

http://www.erionet.org/

 

  • Evropska komisija (European Commission): politično neodvisna institucija, ki zastopa in podpira interese EU.

http://ec.europa.eu/index_en.htm#

 

  • Svet Evrope (Council of Europe - COE): mednarodna organizacija s 47-imi članicami, ki je dejavna na različnih področjih, varstvo človekovih pravic, demokracije in pravne države

http://www.coe.int/

 

  • Koordinator dejavnosti za Rome/Cigane (Coordinator for Roma and Travellers issues): koordinira dejavnosti, povezane z Romi, znotraj Sveta Evrope, sodeluje z drugimi mednarodnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z romsko problematiko, zlasti s Kontaktno točko za Rome in Sinte, Uradom OVSE za demokratične institucije in človekove pravice ter z Evropsko komisijo, sodeluje z romskimi zvezami ter svetuje generalnemu sekretarju Sveta Evrope pri obravnavanju problemov in vprašanj, ki zadevajo populacijo Romov in Sintov.

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/Coordinator/default_en.asp

  • Odbor strokovnjakov za Rome/Cigane in potujoče skupine (The Specialist Group on Roma, Gypsies and Travellers - MG-S-ROM): oblikoval ga je odbor ministrov Sveta Evrope 1995 in je zadolžen za redno spremljanje položaja Romov in Sintov v Evropi; svetuje Odboru ministrov Sveta Evrope glede daljnosežnih ukrepov, ki zadevajo romsko populacijo, hkrati pa opozarja na probleme, ki zahtevajo takojšnjo akcijo.

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/mgsrom/default_en.asp

 

  • Evropska komisija za boj proti rasizmu in nestrpnosti (European Commission against Racism and Intolerance - ECRI): zadolžena za boj proti rasizmu, ksenofobiji, antisemitizmu in nestrpnosti na vseevropski ravni, predvsem s stališča zaščite človekovih pravic.

http://www.coe.int/t/E/human_rights/ecri/

 

  • Kongres lokalnih in regionalnih oblasti Evrope (Congress of Local and Regional Authorities of Europe – CLRAE): aktivno sodeluje pri oblikovanju politik za boj proti socialnim problemom, s katerimi se srečujejo države članice Sveta Evrope, ter prispeva h krepitvi demokracije na regionalni in lokalni ravni oblasti.

http://international.lga.gov.uk/representation/local_and_regional/index.html

 

  • Evropski odbor za migracije (European Committee on Migration - CDMG): deluje v okviru Sveta Evrope in prispeva k vzpostavitvi evropskega sodelovanja na področju migracij ter si prizadeva za izboljšanje položaja in družbeno vključenost priseljenskih skupin, beguncev in njihovih potomcev.

http://www.coe.int/t/e/social_cohesion/migration/european_committee_
on_migration/European%20Committee%20on%20Migration.asp

 

  • EVROPA , SLOVENIJA IN ROMI

Dr. Vera Klopčič z Inštituta za narodnostna vprašanja je pripravila prispevek o problematiki ekonomsko socialne integracije Romov v Sloveniji. Vredno ga je prebrati.

 Dostopno na:

http://www.sigov.si/cgi-bin/spl/dsvet/dejavnost/posveti/posvet_01072004/VeraKlopcic.pdf

  

  • Bolgarski romski informacijski center

dostopno na:

http://www.ric-bg.info/bg/news.php

 

  • Romi na Slovaškem

dostopna na:

http://www.slovakia.org/society-roma.htm

 

  • Nacionalna agencija za romsko tematiko Republike Romunije

dostopno na:

http://www.anr.gov.ro/

 

  • Madžarska spletna stran za Rome

dostopno na:

http://www.romapage.hu/

 

  • Evropski romski forum je mednarodna romska organizacija, ki združuje romske nevladne organizacije po celi Evropi, katere glavni namen je  promovirati učinkovito izvajanje osnovnih človekovih pravic ter se boriti proti diskriminaciji in rasizmu. Zavzame se tudi za pospeševanje integracije romske populacije v evropsko družbo.

http://ertf.org/en/index.html

 

 

  • Romski sklad za izobraževanje:  Cilj romskega izobraževalnega sklada je prispevati k zmanjševanju razlik, izboljšanju kakovosti in preprečevanju segragacije med romi in neromi na področju izobraževanja. Romski izbobraževalni sklad tudi pripomore k številnim raziskavam, študijam in ovrednotenju kar prispeva k oblikovanju ustreznih politik za vključevanje romov v nacionalne izobraževalne sisteme.

http://romaeducationfund.hu/

 

·        Romski nacionalni kongres je organizacija za človekove pravice, ki  poskuša kot taka vplivati na evropske institucije in njihove politike z namenom izboljšati življenjske pogoje in pravice Romov.

http://www.romanationalcongress.org/

 

·        Romska zveza študentov je bila ustanovljena leta 2004 in je namenjena dajanju podpore preko spleta tistim romskim študentom, ki bodo v prihodnosti delali za izboljšanje stanja v njihovih skupnostih. Preko tega internetnega portala lahko romski študenti pridobijo informacije v zvezi s štipendijami, seminarji, službami in drugimi koristnimi informacijami.

http://www.romastudent.net/

 

·        Forum evropskih mladih Romov je zveza s sedežem v evropskem glavnem mestu Strasbourgu. Zasnovana je v obliki tribune ki se sestaja večkrat letno z namenom,  da zbere več mladih Romov na enem mestu, ki razpravljajo o novih izzivih s katerimi se soočajo Romi v Evropi.

http://www.coe.int/t/dg3/romatravellers/documentation/youth/ferypraxi2005_en.asp