> prva stran > ljudje > Greta Gutman   
 

Greta Gutman (rojena Fürst)


Greta Fürst, kasneje Gutman, se je rodila leta 1915 v premožni družini Fürstovih v Murski Soboti. Oče Edmund, edini otrok v družini, rojen leta 1874, je bil trgovec s špecerijo. Bil je podpornik različnim kulturnim društvom v mestu in je bil predsednik izraelitske skupnosti v Murski Soboti. Umrl je leta 1929 v murskosoboški bolnišnici. V Parku spominov v Murski Soboti, na mestu kjer je nekoč bilo Židovsko pokopališče, stoji med nekaj ohranjenimi nagrobniki tudi njegov.

Gretina mama Nina je bila rojena leta 1887 v Sisku v pomembni družini Neuburg. Nina je bila dejavna članica v judovskem ženskem društvu. Greta je poleg sebe imela še dva starejša brata Elemirja in Aladarja ter starejšo sestro Blanko. Brata sta bila študenta ekonomije na Dunaju, Blanka se je šolala v Švici, Greta pa v Celju.

Fürstova družina je bila znana po tem, da je vedno znala priskočiti na pomoč ljudem v stiski. Bili so na dobrem glasu. Tako kot ostali judovski otroci v mestu so tudi Fürstovi hodili k verouku na murskosoboški rabinat k rabinu dr. Lazarju Rothu. Rabina se Greta spominja kot dobrega človeka in filozofa. Greta ga je večkrat obiskala na domu, kjer ji rabin je razlagal Talmud, nauke pomembnih judovskih mislecev in prerokov ter zgodovino judovskega ljudstva. Tudi rabin Roth prišel večkrat prišel na obisk k Fürstovim že zato, ker je bil oče Edmund predsednik skupnosti.

((več))

Avtorja: Hannah Starman in Bojan Zadravec
(hannah.starman@guest.arnes.si)
(bojan500@volja.net) 
 


Nerada govori o tragičnih dogodkih, ki jih je preživela v taborišču, ali o časih, ko se je vrnila v rodno mesto in poleg sestre ni imela nikogar.

((galerija slik))

O taboriščih se med vojno ni vedelo veliko, tako tudi tisti, ki so jih tja peljali, niso vedeli, kaj jih čaka.

((Pot v Auschwitz))


>> Glej tudi: Dokumentarna zgodba o premoženju