> prva stran > ljudje > Riko Pollak   
 

Riko Pollak


Pavel Pollak se je rodil v Sisku 30. decembra 1873 očetu Henriku, rojenemu 1843 v Kaniži, in materi Josefini rojeni Singer leta 1854 v Cerreku.

V Ljubljani sta z bratom Robertom (rojen 1875) pričela z žitno trgovino pod firmo Brata Pollak. Brat Robert je med prvo svetovno vojno umrl, njegova soproga je bila v času nemškodomobranskega terrorja aretirana in poslana v nemško koncentracijsko taborišče Ravensbrück, kjer je še pred osvoboditvijo podlegla. Njun sin Peter Pollak je iz italijanskega taborišča Gonars, ob kapitulaciji Italije, odšel v partizane, kjer je že čez dober mesec padel.

Pavel Pollak je trgovino na debelo z vsemi vrstami zrnja in mlevskimi izdelki nadaljeval do leta 1941 pod svojim imenom. 21. decembra 1913 se je poročil z Marijo Ješe, rojeno 1893 v Stražišču pri Kranju. Imela sta pet otrok: Lidico, ki je umrla stara dve leti, Nives, Tanjo in dvojčka z imenom Fedor in Riko. Živeli so v vili na Vrtači, Erjavčeva cesta 27 v Ljubljani. Zgradil jo je okoli leta 1925.

((več))

Avtor: Riko Pollak 
 


Gospod Pollak danes živi v Ljubljani in ima za seboj zanimivo življenjsko zgodbo. Z njim smo se sestali za Bežigradom, blizu njegovega doma..

((galerija slik))


Njegov oče je umrl v taborišču, mati, sestre in brat pa so vojno preživeli. Vrnili so se domov in tudi na tej poti preživeli marsikatero nevšečnost.

((galerija slik))


Ko pripoveduje o svojem življenju, se nekaterih podrobnosti spominja s humornim priokusom, čeravno je bilo življenje večkrat še kako grenko.

((še v pripravi))