> prva stran > ljudje > Terezija Pollak-Schöntag   
 

Terezija Pollak-Schöntag


V matični knjigi izraelitske občine Beltinci na stani 9 v madžarščini piše nekako takole: >Mrzlega 28. januarja 1908 sta se v beltinski sinagogi poročila trgovec Samuel Pollak, rojen v Odrancih, sicer živeč v Črenšovcih in Etelka Bader iz Dokležovja, hčerka gostilničarjev. Oba sta stara 27 let.< Ker je tamkajšnji, beltinski rabin nekaj časa pred tistim umrl, je poročni par prišel poročit dolnjelendavski rabin dr. Antal Rudolfer.

Samuel Pollak je bil sin Adolfa Pollaka ter Terezije Veissenstern, ki je umrla, ko še njen najmlajši sin Samuel ni dopolnil niti štirih let. Gospa Veissenstern je pokopana na židovskem pokopališču med Lipo in Odranci. Samuel je imel še brata Izidorja, sestro Matildo, ki se je poročila v dobro situirano družino v Budimpešto in Frančiško oziroma Fano, kot so jo imenovali. Ta je bila znana gostilničarka v Črenšovcih.

Samuel in Etelka sta najprej živela na njenem domu v Dokležovju, kjer se jima je leta 1909 rodil prvi sin Aladar, ki je pri desetih letih zaradi infekcije umrl. Leta 1910 se je rodil sin Rudolf, leta 1912 sin Oskar, ki je umrl pri petih tednih. Leta 1913 se je rodil sin Bela. S prihodom nove Jugoslavije se je družina preselila v Mursko Soboto v Zvezno ulico, kjer so kupili večjo kmetijo z obdelovalno zemljo. V Soboti se je pri Pollakovih rodila hčerka Terezija. >Ja sam dobila ime po majki od mojog otaca,< z veseljem pove Terezija.

((več))
 
 


Danes živi v manjšem stanovanju v Rehovotu, kajti hišo je pred leti prodala, saj je bila za njo samo prevelika.


((galerija slik))


"Prošao voz," potarna Teruška, ko pripoveduje o svoji preteklosti, starših in spet vzame v roko porumenelo fotografijo izpred vojne, ko je živela v Mursku Soboti.
.
((galerija slik))